
Szczodrak krokoszowaty (Leuzea carthamoides)
Szczodrak krokoszowaty, znany również jako leuzea lub maral root, to roślina pochodząca z górskich rejonów Syberii i Azji Środkowej. Od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej…

Goryczka żółta (Gentiana lutea)
Goryczka żółta należy do najbardziej gorzkich roślin w Europie. Jej korzeń kryje w sobie cenne substancje goryczkowe, które od wieków wykorzystywane są w naturalnym wspomaganiu trawienia….

Różeniec górski już zakwitł!
Nasze rośliny są teraz w pełnym rozkwicie, a niektóre z nich zaczęły już wytwarzać nasiona. To wyjątkowy moment w cyklu uprawy – znak, że natura działa dokładnie…

Zakup prac badawczo – rozwojowych
BENEFICJENT: YRGH SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ TYTYŁ PROJEKTU: „Zakup prac badawczo-rozwojowych obejmujących: Opracowanie suplementów diety o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych na bazie ekologicznych surowców…

Szczodrak jest z nami! (krokoszowaty)
W tym roku do naszych upraw dołączył m.in. szczodrak krokoszowaty. Sadzonki przyjechały z SGGW w Warszawie i jak widać, w górskim klimacie mają się całkiem dobrze. Jak…

Paczka wielkanocna od Zajączka!
Zajączek postarał się, żeby tegoroczna Wielkanoc również była smaczna i zdrowa. Przygotował piękną paczkę, która będzie lepszym prezentem nawet od jajek czekoladowych! Patrz TUTAJ.

Różeniec i goryczka w rozsadniku
Tegoroczne przygotowania do produkcji sadzonek już na półmetku – tak wyglądają nasze kiełkujące różeńce i goryczka żółta. Odpowiednie światło, temperatura i wilgotność pomagają im szybko przyrastać….

Jabłka wróciły!
Powrót legendy – jabłka liofilizowane w nowym, lepszym wydaniu. Odkryliśmy nietypową odmianę Rubinola – okazała się niezwykle wdzięcznym obiektem do przetwarzania. Twarde,…

Jesienne próbki różeńca górskiego pojechały do laboratorium SGGW
Nasza uprawa składa się między innymi z czterech eksperymentalnych form rhodiola rosea, pochodzących z materiału nasiennego, wyselekcjonowanego w Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW….

Pierwsze zbiory tymianku i cząbru górskiego
W tym roku po raz pierwszy zbieramy tymianek i cząber górski, które wyrosły na Zawadce. Zahartowane w górskim klimacie, powinny zawierać znacznie więcej olejków eterycznych…

Ul ojca Warrégo – podstawy
Prezentujemy artykuł, który ukazał się w miesięczniku Pszczelarstwo nr 8/2021. Artykuł w największym skrócie przedstawia założenia metody ojca Warré, porównując je z popularnymi współczesnymi standardami – w sam raz, żeby zdecydować, czy warto zgłębiać temat dalej!

Goryczka żółta Gentiana lutea – już rośnie na poletku doświadczalnym
200 próbnych sadzonek goryczki żółtej, dostarczone z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW, zostało posadzone na poletku doświadczalnym w Zawadce. Starannie przygotowana gleba, odpowiednia…

Pierwsze tegoroczne owoce już zliofilizowane
Rozpoczął się sezon owocowy, więc i my działamy. W tym roku zaczynamy od truskawek odmiany allegro. Drobne, wymagające dużo pracy, ale pełne smaku. Pierwsze owoce już…