W tym roku po raz pierwszy zbieramy tymianek i cząber górski, które wyrosły na Zawadce. Zahartowane w górskim klimacie, powinny zawierać znacznie więcej olejków eterycznych niż uprawiane w tradycynych miejscach. Pachną wybornie – przekonajcie się sami!
Podobne wpisy
Szczodrak jest z nami! (krokoszowaty)
W tym roku do naszych upraw dołączył m.in. szczodrak krokoszowaty. Sadzonki przyjechały z SGGW w Warszawie i jak widać, w górskim klimacie mają się całkiem dobrze. Jak…
Paczka wielkanocna od Zajączka!
Zajączek postarał się, żeby tegoroczna Wielkanoc również była smaczna i zdrowa. Przygotował piękną paczkę, która będzie lepszym prezentem nawet od jajek czekoladowych! Patrz TUTAJ.
Pierwsze tegoroczne owoce już zliofilizowane
Rozpoczął się sezon owocowy, więc i my działamy. W tym roku zaczynamy od truskawek odmiany allegro. Drobne, wymagające dużo pracy, ale pełne smaku. Pierwsze owoce już…
Jesienne próbki różeńca górskiego pojechały do laboratorium SGGW
Nasza uprawa składa się między innymi z czterech eksperymentalnych form rhodiola rosea, pochodzących z materiału nasiennego, wyselekcjonowanego w Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW….
Goryczka żółta Gentiana lutea – już rośnie na poletku doświadczalnym
200 próbnych sadzonek goryczki żółtej, dostarczone z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW, zostało posadzone na poletku doświadczalnym w Zawadce. Starannie przygotowana gleba, odpowiednia…
Różeniec i goryczka w rozsadniku
Tegoroczne przygotowania do produkcji sadzonek już na półmetku – tak wyglądają nasze kiełkujące różeńce i goryczka żółta. Odpowiednie światło, temperatura i wilgotność pomagają im szybko przyrastać….